top of page

MPS Mucopolysaccharidosis Typ VII

En sjukdom i rasen

MPS är en ämnesomsättningssjukdom som påverkar skelettet. Typen som finns hos terrier brasileiro orsakas av en mutation i en gen.

Sjukdomen visar sig hos valpar som en allvarlig missbildning av skelettet där drabbade valpar inte kan gå ordentligt på grund av deformerade ben och leder.

Dessa valpar måste avlivas.

Båda föräldrarna måste vara bärare av genen för att det ska födas sjuka valpar.

Sjukdomen påverkar skelettutveckling hos terrier brasileiros och visar sig hos valpar

2-4 veckor efter födseln. Drabbade valpar visar annorlunda ansiktsform med ett kortare men bredare ansikte, lågt ansatta öron och en bredare kropp.

Eftersom man är tvungen att avliva en sjuk valp relativt snabbt efter födseln innebär detta att en valpköpare aldrig kan få en sjuk valp, en vuxen hund kan aldrig bli sjuk i MPS. Sjukdomen ärvs på ett autosomalt recessivt sätt. Enda gången men kan få drabbade valpar är när man parar två stycken hundar som bär på MPS-genen. Är man osäker på hundens stam kan man testa den om den är bärare eller inte, läs nedan hur du kan gå till väga.

Genoscooper är ett företag som erbjuder ett DNA test för att veta se om hundarna är anlagsbärare eller fria. En hund som är anlagsbärare är alltså inte sjuk men den bär på MPS-genen. Man beställer hem ett testkit, MydogDNALite och efter några dagar kommer det hem i brevlådan. Testet innehåller två tops som man skrubbar insidan av hundens kind. När topsen torkat lägger man tillbaka det i kartongen och fyller i hundens uppgifter under locket på kartongen. Det tar ca en månad innan man får provsvaren. Svaren kommer på nätet där du har en inloggning och har fyllt i din hunds profil. Om man vill kan man låta en veterinär utföra testet. Det står då i testresultaten att hunden är identifierad av veterinär. Nära 30 % av de testade hundarna är anlagsbärare och forskare tror att runt 24% av hela populationen är anlagsbärare. Beställ ditt test här: http://www.mydogdna.com/shopping-cart

Patellaluxation är även något vi rekomenderar att man kolla på sin Brasse

Patellaluxation-Grade-Di-Dona-et-al.-2018 (1).jpg

Patella är lika med knäskål och luxation är en urledvridning. Patellaluxation är alltså när knäskålen hamnar ur led.  Det är en av hundens vanligaste ortopediska sjukdomar och förekommer allra mest hos småhundar. Patella graderas mellan 0 till 3, där 0 är normalt, det vill säga att knäskålen inte förflyttas. Grad 1 kan den flyttas vid manipulering, men återgår till normalt läge av sig själv. Grad 2 kan knäskålen förflyttas både vid manipulation och av sig själv. Grad 3 är knäskålen permanent i fel läge (luxerad) och kan inte förflyttas tillbaka till normalt läge.

Symtom

En del hundar visar inga symtom alls och är smärtfria medan andra har allvarliga symtom. Symtomen kan röra sig om allt från enstaka hoppsasteg eller lindrig hälta till knäande gång och smärta hos hunden. Med tiden kan hunden få värre problem med pålagringar i leden (artros).

Orsak

Försvagning i strukturen kring knäskålen, exempelvis i leder, muskler och ligament samt utvecklingen av skelettets vinklar och form i hela bakbenet har stor betydelse för uppkomsten av patellaluxation. Sannolikheten är stor att patellaluxation är ärftligt.

Vad kan jag göra själv?

Se till att hålla din hund i god kondition och välmusklad. Övervikt belastar knäna ännu mer och kan förvärra problemet.

Du kan även gå till en veterinär och göra en patella undersökning.

Bra för dig och din hund att veta samt bra att få statistik på rasen. Reslutatet registreras på Svenska Kennelklubbens hemsida.

Ögonlysning rekommenderas att göra
på sin Brasse

ogonlysning.jpg

Varför ska man göra ögonlysning på sitt djur?

Ögonlysning gör man för att klargöra om djuret visar symptom på vissa typer av ärftliga ögonsjukdomar. Tyvärr saknas behandling för många av dessa sjukdomar, men man kan minska förekomsten av dem genom avelsurval. Det är därför viktigt både för den enskilde djurägaren och för uppfödaren att kontrollera om djuret visar symtom på ärftlig ögonsjukdom om djuret ska användas i avel. SKK har även utfärdat särskilda bestämmelser för vissa raser om att de ska ögonlysas innan de får användas i avel. Rekommenderar att man även ögonlyser sin Brasse!

Så gör dessa tre undersökningar på din Brasse

1. MPS
2. Patellaluxation
3. Ögonlysning

I finland har dom ett register över testade MPS Brassar Klicka här för att komma dit

bottom of page